Remains of an old 17th century farmhouse turned into a contemporary country home

Lily Jencks Studio and Nathanael Dorent Architecture repurposing effort gave the building new life, in harmony with the surrounding areas.

#Architecture

img.0 All images © Sergio Pirrone.

The collaborative efforts of Lily Jencks and Nathanael Dorent have transformed a set of stone ruins in Scotland into a contemporary and environmentally friendly country home. In repurposing the original structure — the remains of an old farmhouse — the design team has created a property that affords sweeping views across the region’s picturesque, undulating landscape. ‘Located in a remote countryside area, this project was conceived as passive and self-sufficient, well-insulated and using solar energy,’ explain the architects.
img.1 A set of stone ruins has been turned into a contemporary country home.

As the original farmhouse had been modified on a number of occasions since its construction, Lily Jencks Studio and Nathanael Dorent Architecture carefully selected a sequence of materials and geometries that would highlight its storied history. ‘The first layer is the existing stone wall, within which sits a black waterproofing EPDM rubber clad pitched-roof ‘envelope’, and within that a curvilinear interior ‘tube’ wall system,’ says the design team. ‘This interior curved surface is made of insulating polystyrene blocks within a gridded wood structure, and is covered with glass reinforced plastic.’
img.2 The design team preserved the existing ruin walls.

The different layers serve two main purposes: they emphasize the narrative of time, while reflecting a variety of architectural expressions. ‘These three layers are not designed as independent parts, rather, they take on meaning as their relationship evolves through the building’s sections,’ the architects continue. ‘They separate, come together, and intertwine, creating a series of architectural singularities, including in some areas a particularly revealing simultaneous reading of these three layers.’
img.3 The house’s public programs, including the kitchen, are contained within the central ‘tube’.

The house’s more public programs, including the kitchen and dining areas, are contained within the ‘tube’, while private areas, (including bedrooms, and bathrooms), are found at each end of the property. The home’s windows and doors are positioned in response to the structure’s existing walls, as well as the views from the site. ‘At the windows and doors the tube funnels out towards the light, creating a ‘poched’ space within the thickness of the tube wall, and between the envelope and the tube, that can be used for furniture and storage,’ explains the design team.
img.4 The home’s windows and doors are positioned in response to the structure’s existing walls.
img.5 More private areas are found at each end of the property.
img.6 The architects reinstituted the pitched roof that would have been there originally.
img.7 The house is located in a remote countryside area.
img.8 The dwelling affords sweeping views across the region’s picturesque, undulating landscape.

 

For further information visit designboom.